Milyen játék ajánlott a kisbabáknak?

A gyerek igényli a szeretet, a figyelmet és a stimulációt-, ha ezeket megkapja, fejlődésének üteme már nagymértékben a génjeitől függ. Ahhoz azonban, hogy az újszülöttben lévő potenciális képességek aktiválódjanak, igenis szükséges a szülő cselekvő jelenléte, bátorítása, lelkesedése és a közös játék. A két tényező együttes hatással van a baba egészséges fejlődésére.

A játéknak nagy szerepe van az értelmi, a szociális, érzelmi, nyelvi képességek fejlődésében. Lehetővé teszi felnőtt és gyermek számára egyaránt az ismeretek megszerzését, ami tulajdonképpen tanulás. Ez a születés utáni pillanattól kezdve elkezdődik. A kisgyermek megfogja a csörgőt, megszorítja az ujjunkat, eldobja a tárgyakat, majd felveszi. Órákig eljátszik így. Később szétszed, majd összerak, hordozgat, rakosgat, gyűjtöget tárgyakat. Tulajdonképpen ez a játék hozzájárul a finom és a nagy motorikus képességek fejlődéséhez is. Erősíti izmait, ami nélkülözhetetlen a mászáshoz, a járáshoz, a tárgyak emeléséhez. A tárgyak megfogásával, tapintásával azok tulajdonságait is felfedezi, azon kívül megtapasztalja, hogy mi mindent lehet vele csinálni. Ha belegondolunk, az efféle játék fejleszti a leleményességet, a képzelőerőt, a kreativitást és a problémamegoldó képességet is.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy bármilyen fejlesztő játékról is legyen szó, a személyes gondoskodás és figyelem és a „közös játszás” pótolhatatlan szerepet tölt be a baba életében.  

0-3 hónapos korban

Az ágy fölé szerelhető zenélő forgó hosszú időre leköti az újszülöttet, és megtanulja követni a mozgó tárgyakat. A különböző játékokkal televarrt matracon hason fekve pedig erősödik a nyak- és hátizma, ami szükséges a mászáshoz. A boka- vagy csuklócsörgő tudatosítja benne, hogy a testével befolyásolhatja környezetét.

3-6 hónapos korban

A játékokat egyedül megfogja, nézegeti, a szájába tömi, ezzel fejlődik a szem-kéz koordinációja. Elbűvölik a mozgó ujjbábok is. Sok gyerek nagyon szereti az ínyét dörzsölgetni egy puha rongydarabbal- és ha ennek álltaformája van, akkor gyakori, hogy ez lesz az első kedvence. Élvezettel dönti le a fakockákból épített tornyot, és közben megtanulja, hogy tetteinek következménye van. A sípoló gumifigurákat szintén kedveli, miután rájön, hogy a markolással azonnali reakciót válthat ki a játékból.

6-9 hónapos korban

Elkezd mászni, felcsippenti a tárgyakat. A kisautók tologatása bátorítja a kúszásban, az elguruló labda arra készteti, hogy másszon utána. A meseolvasás erősíti a beszédtanuláshoz szükséges képességeket, a különböző textúrájú könyvek lapozgatása pedig a szenzomotoros készségeit. Az állatok hangját utánozva fejlődik beszédkészsége.

9-12 hónapos korban

Ez az időszak a mozgás bűvöletében telik, mászás, kúszás, járás tölti ki a napjait. Ha tehetjük, töltsünk minél több időt a szabadban, kint és bent egyaránt mezítláb játsszon a gyermek, egyenetlen talajon fejlődik mozgáskoordonációja. A homokozás a finom motoros készségeket fejleszti, amelyek aztán a rajzolást és írást teszik könnyebbé. Az egymásba pattintható műanyag építőkockák pedig kreativitást és a problémamegoldó képességet erősítik.